Doğru ve planlı bir programla evlerdeki gıda israfının önüne geçerek binlerce gıdanın çöpe gitmesine engel olabilirsiniz…

Günümüzde dünya üzerinde 811 milyon insan açlıkla uğraş ediyor, öteki yandan her yıl 1.3 trilyon ton besin israf ediliyor ve atılıyor. Her yıl israf edilen bu besin, açlık çeken insanların gereksinimini 4 kat ziyadesiyle karşılayabilir. Bilhassa gelişmemiş ülkelerde var olan besin güvensizliği, iklim krizinin getirdiği tesirlerle şiddetlenmeye devam ediyor ve dünyanın her kesitini tehdit ediyor. Besin israfı tıpkı vakitte karbondioksit salınımına da sebep olarak iklim krizini tetikliyor. Dünya’da bu kadar aç insan varken trilyonlarca ton besin israf edilmesi çok büyük bir adaletsizlik. Bu israfın tükettiği kaynaklar ve gezegenimize verdiği ziyan da göz arkası edilemez.

Besinleri israf etmemek için ne yapılabilir?

Her daim buzdolabınızı denetim etmelisin

Birçok besin buzdolabında unutulduğu ya da vaktinde tüketilmediği için bozulur ya da müddeti geçer. Bu da meskende besinlerin israf olmasını sağlayan en büyük nedenlerden biridir. Sen de konutunda bulunan buzdolabını sistemli olarak denetim etmeli ve buradaki yiyecekleri tüketmelisin. Ayrıyeten alışveriş yapmaya gitmeden evvel kesinlikle buzdolabına bir göz atmalı, konutta bulunan eserlerin aynısından almamalı ve gereksiz satın almalardan kaçınmalısın.

Küçük porsiyon modeline geçebilirsin

Yemekleri israf etmemenin en güzel yollarından biri de porsiyonları küçük küçük almaktır. Bir yandan sıhhat için de epeyce yararlı olan bu durum, fazla tüketimin de önüne geçerek besinlerin israf olmasını ve çöpe gitmesini önleyecektir.

Fazlasını dondurabilir ya da uygun şartlarda saklayabilirsin

Evdeki fazla besinlerin, israf olmasını ve çöpe atılmasını istemiyorsan yapabileceğin bir öbür şey de onları uygun şartlarda saklamak ve gereksinim duyduğunda tekrar kullanmaktır. Bunun için uygun besinleri dondurmak düzgün bir yol olabilir. Tekrar konutunun rastgele bir noktasında serin ve kuru bir yer varsa burada da çok çarçabuk kimi besinleri saklaman ve israf etmeden tekrar kullanmak mümkün.

Fazla olanları dağıtabilirsin

Elinde kalan ve tüketemediğin yiyecekleri israf etmeden başta komşuların olmak üzere birçok şahsa paylaşman da mümkün. Bu yolla bir mühlet sonra kendin için yetecek ölçüde yemek yapmayı da planlayabilirsin. Fazla bir ölçü ortaya çıktığında da bunu paylaşarak hem israftan kurtulabilir hem de manevi olarak kendini daha huzurlu hissedebilirsin.

İlk olarak evvelden aldığınız besinleri tüketin, son tüketim tarihlerine dikkat edin

Daha evvelden aldığınız besinlere öncelik verin, böylelikle onlar bozulmadan tüketilmiş ve çöpe atılmamış olacaklar. Daha sonra yeni aldığınız eserleri tüketebilirsiniz. Son kullanma tarihlerini geçirmemek için de itina gösterin.

Aşırı fazla yemek yapmaktan kaçının

Yemeği kaç kişinin yiyeceğini göz önünde bulundurarak yapacağınız ölçüsü planlayın, fazla yemek yapıp israf olmasından kaçının.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir