Yüksek tansiyonlu laboratuvar fareleri üzerinde siyah ve beyaz fasulye tüketiminin tesirlerine odaklanan 2020 tarihli bir çalışmada, araştırmacılar siyah fasulye yiyen kemirgenlerin hipertansiyonunun azaldığını ve beyaz fasulye yiyenlere kıyasla daha fazla atardamar esnekliğine sahip olduğunu buldular.
Çalışmada ayrıyeten, kelam konusu tesirlerin sadece sıçanlar siyah fasulye yemeye devam ettiklerinde devam ettiği belirtiliyor. Bu da yüksek tansiyondan etkilenen insanların yaklaşık %50’sinin siyah fasulyeyi tertipli olarak diyetlerine dahil etmesinin yararlı olacağı manasına geliyor.
Bu fasulyeler, doğal sirkadiyen ritimlerimizi düzenleyen ve bizi uyanmaya, parlamaya ve uyumaya teşvik eden kimyasallar olan melatonin ve serotonin üretiminde hayati kıymet taşıyan bir amino asit olan triptofan içeriyor.
UYKU KALİTESİNİ ARTIRIYOR
Araştırmalar, triptofan açısından güçlü beslenmenin uyku kalitesini ve müddetini desteklediğini, gece boyunca uyanma oranlarını en aza indirdiğini gösteriyor.
Siyah fasulyenin bir porsiyonu, şahane bir protein kaynağı olmasının yanı sıra, uzmanların sağlıklı beslenmenin temel taşı olarak nitelendirdiği 15 gram lifi içeriyor.
Uygun lif alımı iltihabı azaltıyor, bağırsak mikrobiyotasını besliyor, kalp sıhhatini destekliyor, bedenin tertipli bağırsak işlevini ve bağırsak kıvamını muhafazasını sağlıyor, kan şekeri düzeylerini dengeliyor ve kilo idaresine yardımcı oluyor.
ABD’nin New Jersey eyaletindeki John Theurer Kanser Merkezi’nin başhekimi Dr. Andre Goy, yakın vakitte Post’a, kanser geliştirme riskini düşürmek isteyen bireylere “mümkün olduğunca tam, işlenmemiş besinleri seçmelerini” önerdiğini söyledi ve “siyah fasulye üzere protein kaynağı olan bitkisel besinlere odaklanın.” diye ekledi.